Aamulehden kysely jakoi toimituksen mielipiteet

Katri Porttinen, teksti
Jussi Nukari/Lehtikuva, kuva
Käynnistäjä. Evan johtaja Matti Apunen pyysi Journalistiliitolta apua koko journalistikunnan poliittisia kantoja selvittävän kyselyn tekemisessä. Liittohallitus päättää asiasta marraskuun lopussa.

Aamulehden Asiat-liitteen arvokysely jakoi mielipiteitä AL:n toimituksessa. Arvoja ja äänestyskäyttäytymistä selvittäneeseen kyselyyn vastasi 79 vuorossa olleesta 149 toimituksen jäsenestä.

”En innostunut kyselystä. Kun tehdään uutistyötä ja noudatetaan Journalistin ohjeita, ei tällaisilla asioilla ole suurta merkitystä. Olennaisempaa on, mikä on lehtien johtavien toimittajien poliittinen näkemys ja kuinka voimakkaasti he haluavat edistää oman maailmankuvansa mukaisia asioita lehtiensä kautta”, Aamulehden uutistoimittaja ja pääluottamusmies Juha Lehtinen sanoo.

Aamulehden toimitusosaston hallitus muistutti jäseniään kyselyyn vastaamisen vapaaehtoisuudesta. Samaa muistutettiin itse kyselyssä.

Kyselyn vastausten pohjalta tehtiin juttu, joka ilmestyi Asiat-liitteessä 6. marraskuuta.

”Toimittajilla on paljon valtaa, ja me voisimme olla avoimempia. Toisaalta on tylsää juuttua pelkästään poliittiseen kantaan, siksi kysyimme paljon muutakin”, sanoo liitteen tuottaja Edith Ahola.

”Kysely on saanut niin hyvän vastaanoton, että uskon, että tällaisia toteutetaan muissakin mediataloissa pikapuoliin.”