Mediakritiikki: Laatulehdet ilmaiseksi tablettiin

Jaakko Kilpeläinen
Lukemista kesäksi. Kirjaston tarjoamaa ulkomaisten e-lehtien valikoimaa voi suositella tablettilaitteen käyttäjille. Kannettavalla tai pöytäkoneella lukukokemus ei välttämättä ole vaivan arvoinen.

Pääkaupunkiseudun kirjastojen verkosto HelMet julkaisi vapun alla tiedotteen, jossa se ilmoitti tarjoavansa asiakkailleen lähes 200 aikakauslehden digitaaliset näköislehdet. Niitä voi lukea omalla päätelaitteella missä tahansa.
Palvelun käyttäjäksi voi kirjautua HelMetin kirjastokortin tunnusluvulla. HelMetin kirjastokortin puolestaan saa kuka tahansa, jolla on osoite Suomessa. Valikoima sisältää ulkomaisia lehtiä Economistista Esquireen ja Reader’s Digestistä Runner’s Worldiin.
Hölmömminkin on verovaroja tärvätty, ajattelin ennen palvelun käyttöönottoa. Ja mikä ideoiden ja yleissivistyksen aarreaitta toimittajalle!
Ensikokemus palvelusta oli kuitenkin turhauttava. Käyttäjätunnukset luodaan RBDigital-verkkosivulle, jossa voi selata lehtivalikoimaa, sekä Zinio-ohjelmaan, jolla valittuja lehtiä luetaan. Nettiselaimen ja lukuohjelman yhteiskäyttö oli alussa vaikeahkoa ohjeista huolimatta.
Zinion käytettävyys laptopilla tai pöytäkoneella ansaitsee arvosanan välttävä. Teksti on liian pientä, kun ruudulle avautuu lehden koko aukeama. Zoomauspainike taas rajaa sivua liikaa, eikä sivun vieritystäkään ole tehty helpoksi. Kuvat ovat haaleita ja epätarkkoja verrattuna painettuihin aikakauslehtiin.
Harjoittelemalla lehtikirjaston käyttöliittymä alkoi kuitenkin tuntua luontevalta, ja iPad-testissä Zinion käytettävyys osoittautui kiitettäväksi. Osa e-lehdistä on tehty nimenomaan tablettilaitteelle – esimerkiksi National Geographic luontovideoineen ja maisemapalapeleineen on enemmän kuin kirjaston lupaama ”näköislehti”.
Lehdet ovat yllättävän luettavia ja hyvännäköisiä myös pelikortin kokoisella älypuhelinnäytöllä.
HelMetin e-lehtipalvelu on vuoden loppuun kestävä kokeilu, josta pk-seudun kirjastot ovat maksaneet 18 000 euroa, vajaan satasen per lehti. Se, että vajaalla satasella lehti on loppuvuoden koko Suomen luettavissa, on lehdentekijälle ikävä muistutus median ansaintamallien hämärästä tulevaisuudesta. Puhtaasta lukijan näkökulmasta palvelun toivoisi silti jatkuvan ensi vuonnakin.
 

Zinio ja e-lehdet

Palveluntarjoaja: Pääkaupunkiseudun kirjastoverkosto Helmet
Tarjolla: 182 lehteä ilmaiseksi luettavaksi
Rekisteröityneitä asiakkaita: 6 542*
Ladattuja lehtiä: 48 178*
Suosituimmat lehdet: National Geographic Interactive, Economist, Newsweek, Natio­nal Geographic Traveler Interactive ja Science