Uutiset / 18.08.2015

Egyptin terroristilaki loukkaa lehdistönvapautta

Virallisen tiedon vastaisia uutisia terrorismista julkaisevia uhataan liki 60 000 euroon nousevilla sakoilla. Arvostelijoiden mukaan se hiljentää riippumattoman raportoinnin erityisesti pienissä viestimissä.

”Egyptin viranomaisten on varmistettava, ettei lakia käytetä tiedonvälityksen tukahduttamiseen”, vaatii lakimiesten alueellisen järjestön johtaja Said Bernabia. Hänen mukaansa se edellyttää lain muuttamista vastaamaan kansanvälisiä ihmisoikeussäädöksiä.

Juristien mukaan laki antaa viranomaisille laajat valtuudet käyttää väkivaltaa aina tappamiseen asti tilanteissa, joissa se ei ole välttämätöntä.

Islamilaisen al-Misriyun -lehden päätoimittaja Mahmoud Sultan kommentoi lakia Twitterissä sanomalla, että Egyptin medialla ja toimittajilla on edessään hyvin synkkiä päiviä.

Lehdistövapautta puolustavat järjestöt ovat arvostelleet lakia koko sen valmistelun ajan. Alkuperäinen lakiluonnos uhkasi vankeudella toimittajia, jotka julkaisevat virallisen tiedon vastaista aineistoa, mutta rangaistus lieveni lopullisessa versiossa sakoksi.

Comittee to Protect Journalists -järjestön johtaja Joel Simon lähetti viime kuussa al-Sisille kirjeen, jossa syytettiin Egyptiä journalistien mielivaltaisesta kohtelusta. CPJ:n kesäkuun alun tilaston mukaan Egyptissä oli työnsä vuoksi vangittuna vähintään 18 toimittajaa, mikä on korkein järjestön Egyptistä tilastoima luku, Simon kirjoitti.

Sittemmin ainakin viisi toimittajaa lisää on pidätetty. Useimmiten heitä syytetään yhteyksistä kiellettyyn Muslimiveljeskuntaan.

Uusi laki määrää terroristiryhmän rahoittamisesta elinkautisen vankeustuomion, joka Egyptissä on 25 vuotta. Väkivallan lietsonta, mukaan lukien väkivaltaa ihannoivien ajatusten julkistaminen, tuo 5–7 vuotta vankeutta, samoin kuin vastaavia ajatuksia levittävien nettisivustojen luominen tai käyttäminen.


Katso myös

Kaikki uutiset

Liitto vahvistaa luottamushenkilöiden osaamista itsensätyöllistäjien asioissa

Taustalla on tavoite siitä, että luottamushenkilöt voivat aiempaa paremmin tukea myös itsensätyöllistäjiä.

Kopiosto varmistaa, että teosten ja tv-ohjelmien kopioinnista maksetaan korvaus

Kattavilla käyttöluvillaan Kopiosto varmistaa luovalle alalle kuuluvat korvaukset teosten käytöstä.

Liiton neuvottelemia palkankorotuksia MTV:ssä, av-käännösyrityksissä sekä elokuva- ja tv-tuotannoissa

Palkankorotuksia on tulossa noin tuhannelle työntekijälle.