Uutiset / 20.10.2015

Smash Asem -käsittelylle päätös – valtio voitti, sananvapaus hävisi

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suuri jaosto päätti 20.10.2015, ettei Suomi on loukannut valokuvaaja Markus Pentikäisen sananvapautta. Pentikäistä avustanut Suomen Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas kommentoi asiaa:

”On surullista, että ihmisoikeustuomioistuin otti tämän linjan. Kysymys on Euroopan laajuisesti merkittävästä ennakkopäätöksestä, joka vaikuttaa toimittajien työhön myös kriisialueilla. Todennäköisesti ulkoministeriön virheelliset väittämät vaikuttivat ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuun. Ulkoministeriön edustaja väitti istunnossa, ettei poliisi ollut tietoinen siitä, että Pentikäinen oli journalisti. Pentikäisen kiinni ottanut poliisi kertoi tunnistaneensa hänet pressikortista. Lisäksi ulkoministeriön edustaja väitti, että alueella olisi ollut kuvausalue, josta kukaan median edustajista ei kuitenkaan ollut tietoinen.”

Suomen Kuvalehden kuvajournalisti Pentikäinen oli kuvaamassa Smash Asem -mielenosoitusta vuonna 2006, kun hänet otettiin kiinni niskoittelusta poliisia vastaan. Pentikäisen tarkoitus oli kuvata mielenosoituksen viimeisiä vaiheita ja poliisien vallankäyttöä. Pentikäinen pidettiin lainvastaisesti kiinniotettuna yli 18 tuntia poliisivankilassa.

Myöhemmin syyttäjä nosti syytteen ja käräjäoikeus tuomitsi Pentikäisen niskoittelusta, mutta rangaistusta hän ei saanut. Hovioikeus ei muuttanut tuomiota eikä korkein oikeus ottanut asiaa käsittelyyn. EIT puolestaan katsoi vuonna 2014, ettei Pentikäisen sananvapautta ole loukattu. Tämän jälkeen EIT:n jäsenvaltioiden 17 tuomarista koostuva suuri jaosto otti tapauksen käsittelyyn, mikä on erittäin poikkeuksellista. Suuri jaosto ei ole aikaisemmin käsitellyt Suomea koskevia sananvapaustapauksia.

”Viranomaisten pitäisi laatia tarkempi ohjeistus siitä, miten toimittajien sananvapaus mielenosoituksien aikana turvataan. Median tehtävänä on toimia vallan vahtikoirana”, Salokangas toteaa.

 

Lisätietoja:

Jussi Salokangas, +358 50 377 6211 / jussi.salokangas(at)journalistiliitto.fi

Markus Pentikäinen, +358 50 350 5313 / markus.pentikainen(at)otavamedia.fi


Katso myös

Kaikki uutiset

Liitto vahvistaa luottamushenkilöiden osaamista itsensätyöllistäjien asioissa

Taustalla on tavoite siitä, että luottamushenkilöt voivat aiempaa paremmin tukea myös itsensätyöllistäjiä.

Kopiosto varmistaa, että teosten ja tv-ohjelmien kopioinnista maksetaan korvaus

Kattavilla käyttöluvillaan Kopiosto varmistaa luovalle alalle kuuluvat korvaukset teosten käytöstä.

Liiton neuvottelemia palkankorotuksia MTV:ssä, av-käännösyrityksissä sekä elokuva- ja tv-tuotannoissa

Palkankorotuksia on tulossa noin tuhannelle työntekijälle.