Uutiset / 14.09.2015

Mielenilmaus 18.9.2015 – lehdistössä ja kustannusalalla työrauha

Työmarkkinakeskusjärjestöt järjestävät poliittisen mielenilmauksen Helsingin Rautatientorilla perjantaina 18. syyskuuta kello 11 alkaen.

Mielenosoituksella puolustetaan työmarkkinajärjestöjen vapaata oikeutta sopia työehtosopimuksista ja vastustetaan hallituksen yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja.

Lehdistön ja kustannustoimittajien työehtosopimusten mukaan kaikki työtaistelut on kielletty työehtosopimuksen voimassa ollessa. On tärkeää, että tiedotusvälineet raportoivat yhteiskunnallisista asioista myös poikkeustilanteissa.

Näin ollen lehdistössä tai kustannusalalla työtä ei keskeytetä edes poliittisen mielenilmauksen vuoksi. Muissa Journalistiliiton työehtosopimuksissa ei hallituspolitiikkaan kohdistuvia työtaisteluita ole kielletty.

Myös Ylen ohjelmatyöntekijöiden hallitus suosittelee, että ohjelmatyöntekijät eivät osallistu mielenilmaukseen tavalla, joka tarkoittaisi poissaoloa työtehtävistä. YOT katsoo, että ohjelmatyöntekijät tukevat mielenilmausta parhaiten tekemällä työtään, joka mahdollistaa esteettömän tiedonkulun ja raportoinnin asioista. Muutkaan journalistijärjestöt eivät kehota olemaan poissa töistä.

Suomen Journalistiliitto ei hyväksy hallituksen kaavailemia heikennyksiä. Kollektiivinen oikeus neuvotella työehdoista on perustavanlaatuinen oikeus, jota Suomikin on sitoutunut edistämään kansainvälisin sopimuksin.

Hallituksen lakiehdotus on poikkeuksellinen Suomen historiassa. Tilanne on vakava, mutta haluamme silti edelleen uskoa suomalaisen sopimusyhteiskunnan säilymiseen. Tulemme puolustamaan sitä kaikin käytettävissä olevin keinoin. 

Hanne Aho
puheenjohtaja
Suomen Journalistiliitto


Katso myös

Kaikki uutiset

Liitto vahvistaa luottamushenkilöiden osaamista itsensätyöllistäjien asioissa

Taustalla on tavoite siitä, että luottamushenkilöt voivat aiempaa paremmin tukea myös itsensätyöllistäjiä.

Kopiosto varmistaa, että teosten ja tv-ohjelmien kopioinnista maksetaan korvaus

Kattavilla käyttöluvillaan Kopiosto varmistaa luovalle alalle kuuluvat korvaukset teosten käytöstä.

Liiton neuvottelemia palkankorotuksia MTV:ssä, av-käännösyrityksissä sekä elokuva- ja tv-tuotannoissa

Palkankorotuksia on tulossa noin tuhannelle työntekijälle.