Uutiset / 21.11.2016

Valeuutissivustojen väitteet toimittaja Mohamed Ibrahimista perättömiä

Suomesta turvapaikan saanut somalialainen journalisti Mohamed Ibrahim on joutunut tunnettujen somalialaisten vihasivustojen ja suomalaisen MV-lehden lokakampanjan uhriksi. Hänen väitetään murhanneen Somaliassa journalisteja rahaa vastaan. Syytteet ovat perättömiä.

Mohamed Ibrahim on toiminut 10 vuotta New York Times -lehden kirjeenvaihtajana Mogadishussa, ja hän on yksi maan tunnetuimmista toimittajista. Lokakampanjan taustalla on hänen toimintansa Somalian Journalistiliiton NUSOJ:n pääsihteerinä sen jälkeen, kun liiton edellinen pääsihteeri erotettiin kavallusten ja talousepäselvyyksien vuoksi vuonna 2011.

Kampanjan takana ovat erotettu pääsihteeri Omar Faruk Osman ja hänen yhteistyökumppaninsa Dahir Alasow, joka julkaisee useita MV-lehden kaltaisia vihasivustoja. Osman kiertää yhä maailmaa väittäen edustavansa somalialaisia journalisteja. Taustaa Osmanin ja Alasowin toiminnalle löytyy muun muassa tästä The Horn Observerin artikkelista.

Menetelmä on monesta yhteydestä tuttu. Dahir Alasow on julkaissut alkuperäisen keksityn solvausjutun Waagacusub.net-sivustollaan ja lainaa omaa uutistaan sunatimes.com-sivustolla, jota puolestaan lainaa MV-lehti.

Näissä kirjoitelmissa todetaan, että Mohamed Ibrahim on Suomessa Viestintä ja kehitys -säätiön eli Vikesin kutsumana. Samoihin aikoihin kirjoitusten kanssa maailmaa alkoi kiertää väärennetystä osoitteesta lähetetty sähköposti, jossa lisäksi mainitaan Vikesin puheenjohtaja Juha Rekolan nimi Ibrahimin isäntänä.

On totta, että Mohamed Ibrahim haki Suomesta turvapaikkaa viime kesäkuussa. Tuolloin tilanne kotona Somaliassa kehittyi sellaiseksi, että New York Timesin Nairobin-toimiston avulla arvioitiin, ettei Ibrahimilla ole kotiin paluuta. Maahanmuuttovirasto myönsi Ibrahimille turvapaikan nopealla tahdilla, mikä nykyisen politiikan aikana kertoo erittäin akuutista ja vakavasta uhasta.

Kaikki muu tässä ”uutisoinnissa” on solvausta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto kutsuu suomalaisia mediayrityksiä keskustelemaan itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista

Keskusteluiden jälkeen liitto haluaa myös avata neuvotteluja freelancereiden vähimmäistyöehdoista.

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.